Epla-butikken

Alt som ligger for salg kan du bestille via e-post eller kjøpe gjennom Epla-butikken min.

Vask og stell av tøybleier

Både tøybleiene, innleggene og fleecebuksene vaskes på 60 grader i vaskemaskinen. Anbefaler bruk av flytende parfymefritt vaskemiddel når du vasker bleiene (blenda sensitiv, neutral), og ALDRI bruk skyllemiddel da dette ødelegger oppsugings evnen til bleiene. Bruk alltid 1/3 av anbefalt mengde vaskemiddel for å unngå såperester i bleiene (20-30 ml). For mye såperester i bleiene kan gi dårlig oppsuging, gjøre bleiene tett eller gi utslett i huden til barnet. Bleiene kan godt vaskes sammen med for eksempel håndklær, sengetøy og annet 60 graders vask, men anbefaler alltid en KALD skylling uten vaskemiddel før selve hovedvasken, dette for å skylle ut urin og hindre lukt og flekker i bleiene.

Stripping av bleier:
Når bleiene blir tett, ikke absorgerer nok eller lukter, har dette ofte sammenheng med såperester i bleiene. Såperester kan komme av for dårlig skylleprogram på vaskiemaskinen eller for mye bruk av vaskemiddel i vasken. Når dette skjer må bleiene strippes. Dersom du opplever lekkasje med bleiene, selv om du har nok innlegg i, så er det lurt å forsøke stripping. Å strippe bleiene betyr rett og slett å fjerne såperester, og det kan gjøres på følgende måte:

Fyll ca en ss NATRON i forvask kammer
Vanlig flytende vaskemiddel i hovedvask kammer (1/3 mengde)
Ca 1 ss Eddik (vanlig 7%) i skyllemiddel kammer

Sett på et vaskemprogram med forvask og gjerne ekstra skylling på slutten. Du kan strippe på 60 grader eller 90 grader. Husk at ikke alle bleier tåler 90 graders vask, bleier med PUL kan smelte i for høye temperaturer.

Tromling av bleier:
Tromling sliter bleiene mye raskere enn om de henges på snor, derfor anbefaler jeg tørking av bleier på snor, men tromling gjør bleiene mykere. Noen bleier, for eksempel noen PUL bleier anbefales ikke å tromles, da for høye temperaturer kan smelte bleiene. Fleece blir også raskere nuppete av tromling og kan også bli statisk. Dersom du ønsker å tromle bleiene for å tørke de fortere og gjøre de mykere, så kan det være lurt å tromle de halv-tørr i trommel (15-20 min på middels varme), og henge de på snor å tørke "siste rest". Dette sparer bleiene for mye unødvendig slitasje. Vær også obs på at tromling kan krympe innlegg og bleier med bomull, hamp, bambus. Tromling er også mer belastende på miljøet enn å tørke klær på snor.

Noen tips du kan gjøre for å få mykere bleier uten tromling:
Innlegg som er stive kan du gnikke mellom hendene til de mykes opp, eller du kan dra de over en kant, for eksempel over ei dør/bord kant etc. Dette myker opp fibrene. En liten skvett med eddik i skyllemiddel kammeret kan også gjøre bleiene mykere, samt hindre fleece i å bli statisk, men eddik sliter på strikken, så vær obs på at strikkene kan få kortere holdbarhet med bruk av eddik.

Oppbevaring av bleier:
Det finnes mange måter å oppbevare bleier, og her er noen tips. En måte å oppbevare brukte bleier er i en plastboks. Anbefaler og ha små luftehull i lokket for å minimalisere lukt problemer, eller å ikke bruke lokk. Man kan oppbevare bleier i våtpose. Disse er vann og lukt tett og kan ofte henges opp etter en hank. Det anbefales ikke å sette bleieboks/våtpose direkte på varmekabler på gulvet, da dette kan gi luktproblemer. Dersom du har varmekabler der du oppbevarer bleiene, kan du henge våtposen på veggen eller sette bleieboksen oppå en liten krakk eller lignende for å få den noen cm opp fra gulvet. Noen henger en liten stoffbit inni bleieboksen, og drypper noen dråper med lavendelolje. Noen våtposer har allerede en slik stoffbit sydd inni posen. Drypp gjerne noen dråper med lavendel olje på denne.Mer info kommer!!